Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα 40 έως 44 οι οποίοι επίσης θα εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως οι πολίτες 30-39 ετών.

Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45 έως 49 οι οποίοι θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας, δηλαδή τα σκευάσματα των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς στην ηλικιακή ομάδα 30 – 39, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τους δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα από τη σειρά τους, ότι τα διαθέσιμα ραντεβού είναι αρκετά και συνεπώς αν κάποιος κλείσει αύριο ραντεβού μπορεί να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ακόμη και την αμέσως επόμενη ημέρα.

Για τους 40 έως 44 θα ακολουθηθεί η κλασική διαδικασία, δηλαδή σε όσους έχουν άυλη συνταγογράφηση θα αποστέλλεται μήνυμα με προτεινόμενο ραντεβού, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσουν εντός 24 ωρών. Επίσης μπορούν να κλείσουν ραντεβού εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα ή σε κάποιο ΚΕΠ ή στον φαρμακοποιό τους.

Πιο νωρίς η δεύτερη δόση του AstraZeneca

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έδωσε το δικαίωμα η δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνει στις 8 εβδομάδες σε όσους το επιθυμούν. Έως τώρα ίσχυε ότι η δεύτερη δόση γινόταν 11 ή 12 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση μπορούν από σήμερα το βράδυ να εισέρχονται στην πλατφόρμα και να μεταφέρουν πιο νωρίς το ραντεβού τους για την δεύτερη δόση έως και τις 8 εβδομάδες.

Για πολίτες που δεν έχουν κάνει καμία από τις δύο δόσεις, η αρχική ημερομηνία που θα δίνεται θα είναι μετά από 11 εβδομάδες ωστόσο από τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν σε πιο σύντομη ημερομηνία την δεύτερη δόση.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Εντός του Μαΐου, η επιχείρηση «Ελευθερία» εισέρχεται στην Τρίτη φάση της, αυξάνονται τα διαθέσιμα εμβόλια ενώ θα αναπτυχθούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.

Το περασμένο Σάββατο η Ελλάδα ξεπέρασε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς με μια μόνο δόση. Έως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 2,8 εκατ. εμβολιασμοί με μια δόση, δηλαδή ποσοστό 19,3% ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 πολίτες, δηλαδή ποσοστό 8%.

Πηγή: e-peiraias.gr