«Πράσινο φως» δόθηκε και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει από πιθανή σύνδεση θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Όπως τόνισε  η εκτελεστική διευθύντρια του EMA, Έμερ Κουκ σε συνέντευξη τύπου η επιτροπή ασφαλείας του Οργανισμού, «έχει αποφασίσει ξεκάθαρα πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» και τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Αναλυτικά η Επιτροπή του ΕΜΑ στην επίσημη ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι:

• Τα οφέλη του εμβολίου στην αντιμετώπιση της COVID-19 (που παράγει η ίδια προβλήματα θρομβώσεων που μπορεί να είναι θανάσιμα) συνεχίζουν να υπερτερούν τον κίνδυνο παρενεργειών.

• Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με μία αύξηση στο συνολικό κίνδυνο θρομβώσεων (θρομβοεμβολικών επεισοδίων) σε όσους χορηγήθηκε.

• Δεν υπάρχουν στοιχεία για πρόβλημα που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες ή συγκεκριμένες μονάδες παρασκευής

• Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων (..) συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων περιπτώσεων στα αγγεία που απάγουν το αίμα από τον εγκέφαλο.

Και προσθέτει:

«Αυτά είναι σπάνια περιστατικά – περίπου 20 εκατ. ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή έχουν λάβει το εμβόλιο μέχρι και τις 16 Μαρτίου και ο ΕΜΑ έχει καταγράψει μόνο επτά υποθέσεις θρόμβων σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία (διάχυτη ενδαγγειακή πήξη – ΔΕΠ) και 18 υποθέσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVST). Η σχέση των περιστατικών αυτών με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, ωστόσο είναι δυνατή και αξίζει περαιτέρω ανάλυση».

Παράλληλα, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι οι ειδικοί επιστήμονές του έχουν εξετάσει με εξονυχιστική λεπτομέρεια τα περιστατικά των θρομβώσεων, εννέα από τα οποία κατέληξαν σε θάνατο και εξηγεί:

«Τα περισσότερα από αυτά συνέβησαν σε ανθρώπους κάτω των 55 και στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες. Επειδή τα περιστατικά αυτά είναι σπάνια και η COVID-19 από μόνη της συχνά προκαλεί θρομβωτικές διαταραχές σε ασθενείς, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το υπόβαθρο τέτοιων γεγονότων σε ανθρώπους που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο».

Όπως διαβεβαίωσε θα παρακολουθεί στενά τους κινδύνους που σχετίζονται τόσο με το συγκεκριμένο σκεύασμα, όσο και με άλλα εμβόλια για τον COVID-19.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία ανακοίνωσαν την επανέναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αύριο Παρασκευή, μάλιστα, τόσο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όσο και ο Γάλλος ομόλογός του ανακοίνωσαν ότι θα εμβολιαστούν και οι ίδιοι με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Πηγή: e-peiraias.gr