Στα πλαίσια της συνεργασίας του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε Αττικής με τις συναρμόδιες Αρχές Δίωξης Ναρκωτικών της χώρας καθώς και διεθνούς συνεργασίας με Αρχές  Δίωξης Ναρκωτικών της αλλοδαπής εντοπίστηκε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά με ποσότητα 4 τόνων και 387 κιλών κατεργασμένης κάνναβης. 

Ειδικότερα:

Από το γραφείο της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των Η.Π.Α (DEA)  που εδρεύει στην πρεσβεία των Αθηνών περιήλθε πληροφορία στο τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υπηρεσίας μας και στις συναρμόδιες Αρχές Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ (Υ.Δ.Ν/Δ.Α.Α) και του Λ.Σ (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ) σύμφωνα με την οποία μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών επρόκειτο να διακινηθεί δια της θαλάσσιας οδού από χώρα της Μέσης Ανατολής προς χώρα της Κεντρικής Ευρώπης διερχόμενης διά μέσου της Ελληνικής Επικράτειας. 

Από την έρευνα που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία μας, κατόπιν αναλυτικής διασταύρωσης στοιχείων και εξακριβώσεων εντοπίστηκε εμπορευματοκιβώτιο με δηλωθέν φορτίο 3 τεμάχια βιομηχανικής μηχανής κατασκευής CUP CAKES το οποίο αφίχθηκε δια της θαλάσσιας οδού στον Πειραιά την 14/04/2021 από Λίβανο, υπό καθεστώς διαμετακόμισης,  και επρόκειτο να αναχωρήσει την 20/04/2021 μέσω συρμού διερχόμενο από Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Ουγγαρία με τελικό προορισμό την Μπρατισλάβα Σλοβακίας.

Κατόπιν κατάλληλων ενεργειών το εμπορευματοκιβώτιο δεσμεύτηκε και την 16/04/2021 διενεργήθηκε έλεγχος αυτού και του φορτίου του. 

Από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι εντός αυτού υπήρχε μεταξύ άλλων μηχανημάτων και μία σιδερένια δεξαμενή εντός της οποίας είχε κατασκευαστεί κρυφός αποθηκευτικός χώρος. Μετά από επισταμένη έρευνα ανακαλύφθηκε ανθρωποθυρίδα στην οροφή της δεξαμενής μετά την διάνοιξη της οποίας αποκτήθηκε πρόσβαση στον κατασκευασθέντα αποθηκευτικό χώρο. Εντός αυτού διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετηθεί 129 νάιλον σάκοι που περιείχαν συσκευασίες κατεργασμένης κάνναβης  καθώς και 282 χύμα συσκευασίες κατεργασμένης κάνναβης. Η ποσότητα της κατεργασμένης κάνναβης που ανακτήθηκε και κατασχέθηκε είναι συνολικά 4 τόνοι και 387 κιλά (τέσσερεις χιλιάδες τριακόσια ογδόντα επτά κιλά) και η αξία της υπολογίζεται κατά προσέγγιση σε ύψος 33.000.000€  

Την έρευνα συνέδραμαν σε επίπεδο πληροφόρησης εκτός του γραφείου DEA Αθηνών και η Γενική Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (G.N.D.C/S.A) με την οποία υπενθυμίζουμε ότι έχει προϋπάρξει συνεργασία σε άλλη μία περίπτωση τον Ιανουάριο του 2020 κατά την οποία είχε ανακαλυφτεί και κατασχεθεί από την Υπηρεσία μας ποσότητα 1 τόνου και 257 κιλών κατεργασμένης κάνναβης σε εμπορευματοκιβώτιο στο λιμάνι του Πειραιά πάλι προερχομένου από Λίβανο με τελικό προορισμό την Μισουράτα της Λιβύης. 

Σε ερευνητικό και ελεγκτικό επίπεδο συνεργάστηκαν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής (ΥΔΝ/ΔΑΑ), η Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών & Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ-Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ)  και το Γ’ Τελωνείο Πειραιά το οποίο συνέδραμε με την χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος (X-ray) ελέγχου εμπορευματοκιβωτίων. 

Τα  Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε Αττικής διενεργεί έρευνα, προς διερεύνηση όλων των παραμέτρων, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες ημεδαπές  Διωκτικές Αρχές, τις Δικαστικές Αρχές της χώρας , καθώς και με Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς.               

Πηγή: e-peiraias.gr