Κατά τη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους ανακοινώθηκε επίσημα η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τις συστάσεις για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα και στους άνω των 65 ετών. 

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως είναι συνεχείς οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων. Στα τέλη Ιανουαρίου ο EMA αξιολόγησε το εμβόλιο της AstraZeneca με τη σύσταση να γίνεται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και πάνω.Όπως είπε, λίγες μέρες αργότερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε με στόχο να εξετάσει τα δεδομένα που αφορούν στο εμβόλιο. Ο έλεγχος ήταν λεπτομερής με στόχο την εξέταση όλων των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Το εμβόλιο όπως είπε, είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό. Κυρίως, αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου, όλους τους εμβολιαζομένους και βοηθά στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο ενώ δημιουργεί αντισώματα, μειώνοντας και την διασπορά του ιού σε κάποιο βαθμό, συνέχισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Το εμβόλιο χορηγούνταν από την ηλικία των 18 ως την ηλικία των 64 ετών, διατυπώνοντας όμως από την πρώτη στιγμή τη θέση ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν.

Σήμερα, ένα μήνα μετά, έχουμε ήδη προδημοσίευση τριών μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβόλια σε ηλικιωμένα άτομα, δηλαδή σε ομάδες εκείνες που οι αρχικές μελέτες ήταν «μειονεκτικές».

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου η πρώτη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αφορά σε πληθυσμό 5,5 εκατ. και διαπίστωσαν με τη χορήγηση μιας δόσεως του εμβολίου, έπειτα από διάστημα 28 με 35 ημέρών, μειώθηκαν κατά 85% οι ειαγωγές με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% από το εμβόλιο της Astrazeneca. Με μία δόση επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών.

Η δεύτερη μελέτη της σχολής δημόσιας υγειας του Λονδίνου είναι ίσως η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, αφορά σε 7,5 εκατ πληθυσμού από τη Μεγάλη Βρετανία. Ελέγχθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών. Με μία δόση εμβολίου μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80%.

Πηγή: e-peiraias.gr