Για έκτη συνεχόμενη ημέρα το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων EverGiven παραμένει προσαραγμένο στη Διώρυγα του Σουέζ.

Νέα επιχείρηση αποκόλλησης ετοιμάζεται σήμερα Κυριακή για το τεράστιο πλοίο, με την παλίρροια που θα έρθει το βράδυ να αποτελεί σύμμαχο.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη με αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό χθες βράδυ, ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπι, πρόεδρος της αιγυπτιακής αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), δήλωσε ότι το σκάφος μετακινήθηκε «κατά 30 μοίρες προς τα δεξιά και τα αριστερά» για πρώτη φορά.

«Αυτό είναι καλή ένδειξη», σύμφωνα με τον ίδιο, για την εξέλιξη των προσπαθειών αποκόλλησης του σκάφους.

Σχετικά με το τι προκάλεσε το περιστατικό ο Ράμπι έκανε λόγο για «πιθανό ανθρώπινο λάθος», ενώ όπως επισήμανε οι καιρικές συνθήκες δεν είναι η μόνη αιτία για την προσάραξη του πλοίου.

Στη δημοσιότητα, μάλιστα, δόθηκαν βίντεο αναπαράστασης του πώς «κόλλησε» το EverGiven στη Διώρυγα του Σουέζ:

Τεράστια η οικονομική ζημιά από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ

Το σκάφος βάρους άνω των 220.000 τόνων και μήκους 400 μέτρων βρίσκεται από την Τρίτη προσαραγμένο στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, παρεμποδίζοντας την κίνηση στο κανάλι, απ’ όπου περνάει το 10% του παγκοσμίου θαλάσσιου εμπορίου.

Πάνω από 300 σκάφη έχουν αποκλειστεί στις δύο άκρες του καναλιού, με το κόστος καθημερινά να είναι τεράστιο. Συγκεκριμένα η Συρία χθες ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δελτίο στη διανομή καυσίμων, λόγω καθυστέρησης παράδοσης ενός φορτίου πετρελαίου.

Οι αρχές της Διώρυγας από την πλευρά τους έχουν επισημάνει ότι η Αίγυπτος χάνει από 12 έως 14 εκατ. δολάρια για κάθε ημέρα αποκλεισμού, ενώ η ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List εκτιμά ότι το σκάφος μπλοκάρει κάθε ημέρα εμπορεύματα η αξία των οποίων αντιστοιχεί περίπου σε 8,1 δισεκ. ευρώ.

Καθόλα έτοιμη η Ελλάδα να παράσχει βοήθεια

Καθόλα έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή προς την Αίγυπτο για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας, τόσο σε επίπεδο ρυμούλκησης του πλοίου «Ever Given», όσο και σε επίπεδο εργασιών βυθοκόρησης, δηλώνει η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα, ως ένα κατεξοχήν ναυτικό Έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξία της ελεύθερης και ανεμπόδιστης ναυσιπλοΐας σε παγκόσμιο επίπεδο και για τον λόγο αυτό κινητοποιήθηκε άμεσα αναφορικά με το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με την διακοπή της λειτουργίας της Διώρυγας του Σουέζ μετά την προσάραξη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “Ever Given”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών και Αντιρρυπαντικών Σκαφών ενημέρωσαν, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, την Διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ ότι η Ελλάδα είναι καθόλα έτοιμη να παράσχει την κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή προς την φίλη χώρα Αίγυπτο για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας, τόσο σε επίπεδο ρυμούλκησης του πλοίου «Ever Given», όσο και σε επίπεδο εργασιών βυθοκόρησης», αναφέρει η συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα η Διώρυγα του Σουέζ θα είναι και πάλι διαθέσιμη στην διεθνή ναυσιπλοΐα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα εξέφρασε χθες η Αίγυπτος για τη στήριξη που προσφέρθηκαν να δώσουν για την αποκόλληση του φορτηγού πλοίου που έχει διακόψει τη θαλάσσια διέλευση στη Διώρυγα του Σουέζ.

Τις ευχαριστίες μετέφερε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ Οσάμα Ραμπία, μιλώντας σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πηγή: e-peiraias.gr