Ο Δήμος Κορυδαλλού, σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Σεπτεμβρη, τίμησε τον Καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο παρουσιάζοντας ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στο έργο του.

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς παρέδωσε τιμητική πλακέτα ευχαριστώντας τον κ. Σπυρόπουλο για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό, δηλώνοντας:

«Κάθε φορά που σε μία πλατεία, στην αυλή ενός σχολείου, στο θεατράκι μας ή όπου αλλού παρουσιάζουμε παραστάσεις καραγκιόζη γίνεται πραγματικά το αδιαχώρητο. Είναι εντυπωσιακό πως συνεχίζει μετά από τόσους αιώνες, να διασκεδάζει τα μικρά παιδιά, να προβληματίζει τους μεγαλύτερους με το σαρκασμό του και να εμπνέει ακόμα νέες γενιές να ασχοληθούν με το ιδιαίτερο αυτό είδος θεάτρου. Είναι όμως ταυτόχρονα απόλυτα εξηγήσιμο. Πάντα έτσι συμβαίνει με την αυθεντική λαϊκή τέχνη που είναι βαθιά ριζωμένη στο εθνικό μας υποσυνείδητο. Είναι ιδιαίτερη λοιπόν η χαρά και η συγκίνησή μου να τιμάμε σήμερα τον κ. Θανάση Σπυρόπουλο που επί 60 συναπτά έτη μας ταξιδεύει με τις φιγούρες του πίσω από το μπερντέ στο μαγικό κόσμο του θεάτρου των σκιών.»

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος  γεννημένος το 1930 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του. «Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός» ήτανε τα στοιχεία – ερεθίσματα, όπως λέει, που τον μάγεψαν και τον έκαναν, αρχικά, στην ηλικία περίπου των 15 χρόνων, βοηθό -μαθητή στον τοπικό Καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκο. Μαθητεύοντας κοντά του έμαθε τις παραστάσεις και τα βασικά μυστικά της τέχνης αυτής.

Το Θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου ιδρύθηκε  το 1955 από τον βετεράνο καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο χάρη στην αγάπη του για τον παραδοσιακό ήρωα τον καραγκιόζη. Η δράση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, όπου μαζί με τον μαθητή και γιό του Κώστα Σπυρόπουλο συνεχίζουν την τέχνη τους αποσκοπώντας στη διάδοση του θεάτρου σκιών.

Πηγή: e-peiraias.gr