Παρέμβαση του υποψήφιου Βουλευτή στη Β Πειραιά με το Κίνημα Αλλαγής και γραμματέα του τομέα Ναυτιλίας, Δημήτρη Διαμαντίδη, σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει το ΕΠΑΛ Περάματος σε Πρότυπο.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του «Το ΕΠΑΛ Περάματος είναι ένα σχολείο που βρίσκεται στην βοριοδυτικότερη άκρη της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και εξυπηρετεί μαθητές, κυρίως από την χτυπημένη από την ανεργία, εργατούπολη του Περάματος».

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι αρμόδιοι φορείς όπως ο Δήμος Περάματος και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας του Πειραιά ούτε έχουν εισηγηθεί κάτι τέτοιο, ούτε είναι σύμφωνοι στην μετατροπή του.

Τέλος προτείνει τα λεφτά που είναι να δοθούν για τα Πρότυπα Σχολεία να πάνε στην αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κυρίως των εργαστηρίων τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Διαμαντίδη:

Κατόπιν ενημέρωσης που είχα από τους καθηγητές αλλά και το προεδρείο των μαθητων του ΕΠΑΛ Περάματος έχω πλέον καθαρή “εικόνα” για το τεράστιο πρόβλημα που ανέκυψε στην περιοχή. Το ΕΠΑΛ Περάματος είναι ένα σχολείο που βρίσκεται στην βοριοδυτικότερη άκρη της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και εξυπηρετεί μαθητές, κυρίως από την χτυπημένη από την ανεργία, εργατούπολη του Περάματος, αλλά λόγω βολικής συγκοινωνίας επίσης εξυπηρετεί μαθητές από περιοχές του Κερατσινίου, της Νίκαιας και του Κορυδαλλού που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση ή διαθέσιμη την ειδικότητα ενδιαφέροντός τους στα ΕΠΑΛ των περιοχών τους. Τα νέα όργανα συντονισμού της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο πρότειναν στην Υπουργό Παιδείας, 7 ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα για να μετατραπούν σε Πρότυπα. Ανάμεσα σε αυτά το ΕΠΑΛ Περάματος, μοναδικό στην Αττική. Στη συζήτηση που είχε γίνει σχετικά στο σύλλογο καθηγητών η συντριπτική πλειοψηφία είχε εκφραστεί αρνητικά, όπως αποδεικνύεται και από την ενυπόγραφη επιστολή τους που ακολούθησε. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Πειραιά δεν έκανε σχετική εισήγηση. Ο Δήμος Περάματος δεν συναινεί παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας. Ακόμα και αν ο Διευθυντής εξέφρασε τη θετική του άποψη προς το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΣΣΠΑΕ) με ποιο σκεπτικό αυτό κατέλειξε σε θετική εισήγηση; Τα πρότυπα ΕΠΑΛ δεν απειλούν τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών τους. Όμως επιλέγουν μαθητές με βάση τη βαθμολογία. Κατά συνέπεια, πολλοί Περαματιώτες μαθητές θα αποκλειστούν από το σχολείο της περιοχής τους. Επίσης οι μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος είναι συχνά εργαζόμενοι σε ευκαιριακές εργασίες για να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα των προτύπων σχολείων είναι συνήθως βαρύ και αυτό είναι φυσικό. Πόσοι από τους εργαζόμενους μαθητές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό; Ένα επιπλέον σημείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι το Υπουργείο έχει προγραμματίσει χρηματοδότηση για καθένα από τα 28 Πρότυπα ΕΠΑΛ που προοπτικά σχεδιάζει να δημιουργήσει (μετατρέποντας κανονικά ΕΠΑΛ) της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Πόσο χρήσιμα θα ήταν αυτά τα χρήματα αν χρησιμοποιούνταν για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των εργαστηρίων της που χρειάζονται επειγόντως ανανέωση;Ας το ξανασκεφτουν…1 σχόλιοΜου αρέσει!Σχόλιο

Πηγή: e-peiraias.gr