Ολετήρα” χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο “παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει το αντίθετο”, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως για την αξιωματική αντιπολίτευση η αντίσταση απέναντι στο νομοσχέδιο αυτό είναι “η μητέρα των μαχών”. Μιλώντας στο “Κόκκινο” 105,5 FM τόνισε πως “ο κ. Μητσοτάκης έχει μια τάση να ανατρέπει την πραγματικότητα και να παρουσιάζει αυτόν τον οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων ως δήθεν προοδευτικό νομοσχέδιο που έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η μόνη ανάγκη στην οποία ανταποκρίνεται όμως είναι η ανάγκη των εργοδοτών να εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενούς τους”.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως “η επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2019”: “Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η κατάργηση του νόμου για την αιτιολογημένη απόλυση από τον. κ. Βρούτση. Στη συνέχεια είχαμε την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, τη μείωση των προστίμων στις παραβάσεις υπερωριών. Είναι συνέχεια όλων αυτών το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα ο κ. Χατζηδάκης για να διευκολύνει τους εργοδότες να εκμεταλλευτούν ακόμα πιο εντατικά τους εργαζόμενους τους”.

Όπως είπε, “δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή ελευθερία στη διαμόρφωση των εργασιακών συμβάσεων, γιατί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος δεν είναι ίσοι στη διαπραγμάτευση του μισθού και των ωρών εργασίας. Αυτή την αναγνώριση της ανισομέρειας καταργεί ο νόμος Χατζηδάκη για να διευκολύνει αυτή την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό το λόγο είναι για εμάς η μητέρα των μαχών η μάχη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η αυριανή απεργία, η κινητοποίηση των πολιτών”.

Ο Γραμματέας του κόμματος είπε πως “η κυβέρνηση πυροδοτεί τις κοινωνικές αντιδράσεις, όπως έκανε και στα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη και με το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία”, “βρίσκει ευκαιρία να περνάει το ένα αντικοινωνικό νομοσχέδιο μετά το άλλο με ένα κοινοβούλιο που υπολειτουργεί -και φτάνουμε η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση να αποτελεί μια απλώς τυπική συνθήκη”.

Στο μεταξύ, χαρακτήρισε “φιάσκο, κωμωδία, ανέκδοτο” την προανακριτική επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα στην οποία για ακόμη μια φορά δεν θα παραβρεθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας. “Έχουμε εξετάσει μόλις δύο μάρτυρες, και για 4η φορά ο κ. Καλογρίτσας αναβάλλει την εξέταση του επικαλούμενος επαφή με κρούσμα κορονοϊού. Προκύπτει από τη στάση του ότι δεν θέλει να καταθέσει, παρ’ όλου που στις δικές του αναφορές στηρίζεται η επιτροπή που έστησε η ΝΔ… Η υπόθεση αυτή είναι φανερό πως έχει καταρρεύσει. Έχει καταστεί σαφές και στους συμμετέχοντες ότι η όλη ιστορία αφορά τη διαμάχη δύο επιχειρηματιών και δεν έχει κανένα πολιτικό ή ποινικό ενδιαφέρον για κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.”.

Επιπλέον σημείωσε πως “έχει δοθεί γραμμή από την κυβέρνηση να υποβαθμίζεται το θέμα της πανδημίας, παρ’ όλο που έχουμε από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη”. “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στα όριά του, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει γονατίσει γιατί επιμόνως αρνήθηκε η κυβέρνηση να το στηρίξει”, επισήμανε, σημειώνοντας πως “η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στην ΕΕ”.

Τέλος, διευκρίνισε πως “ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους να εμβολιαστούν με το Astrazeneca, όμως είναι σαφής και η προσπάθεια της ΝΔ να διαστρεβλώσει τις δηλώσεις του -όπως είναι σαφής και η δύναμη του πυρός που έχει η κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης”. Μάλιστα ο Δημ. Τζανακόπουλος έθεσε ζήτημα δημοκρατίας, ενώ ξεκαθάρισε και τις δικές του δηλώσεις περί “εκκαθάρισης μηχανισμών διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, και παράκαμψης της λαϊκής κυριαρχίας”. “Οι μηχανισμοί αυτοί είναι στημένοι από την κυβέρνηση, τροφοδοτούνται από αυτή και η ίδια η ΝΔ στηρίζεται σε αυτούς”, κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως “τα αδιέξοδα της κυβέρνησης συσσωρεύονται”.

Πηγή: e-peiraias.gr