Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε  το Υπουργείο Εξωτερικών  για τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου Τσεσμέ, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί προφορικό διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και γραπτή ρηματική διακοίνωση.

Τόνισε μάλιστα πως “η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι’ αυτή την περιοχή”, ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς “αχρείαστη”.

Η Τουρκία στις 15 Φεβρουαρίου, εξέδωσε Νavtex, και ανακοίνωσε ότι από σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου,  μέχρι και τις 2 Μαρτίου βγάζει στο Αιγαίο, το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Η νέα τουρκική πρόκληση, σημειώνεται την ίδια στιγμή που η Ελλάδα, πρότεινε νέες ημερομηνίες για το ραντεβού του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών στην Αθήνα κατά τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.

Το «Τσεσμέ» σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε από τις Ελληνικές Αρχές με κατεύθυνση προς το Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά, διατηρεί χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ότι έχει  προτείνει ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές και ότι αναμένει επί σειρά ημερών την επίσημη απάντηση της Άγκυρας,ενώ τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας παρακολουθούν στενά τις επόμενες κινήσεις.

Πηγή: e-peiraias.gr