Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,Νίκος Χαρδαλιάς, η χώρα μας από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 06:00 διαχωρίζεται σε δύο ζώνες: τη ζώνη επιτήρησης και τη ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Στις λεγόμενες «κίτρινες περιοχές» (ζώνη επιτήρησης) η αγορά θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί μέχρι τώρα. Επιπλέον θα ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, φυσικά βάσει όλων των υγειονομικών κανόνων.

Στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», στις οποίες ανήκει πλέον και η Αττική με εξαίρεση την Περιφερειακή ενότητα Νήσων, το σύνολο της αγοράς θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που θα λειτουργήσουν με click inside, δηλαδή με ραντεβού και παραλαβή εντός του καταστήματος.

Κομμωτήρια, καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και ΚΤΕΟ θα λειτουργούν επίσης με ραντεβού.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τις εικόνες συνωστισμού στους δρόμους». Ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά είναι με υγειονομική ασφάλεια, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν τα καταφέρουμε θα υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα και «άρα χρειαζόμαστε την απόλυτη συνεργασία των πολιτών».

«Τα σημερινά μέτρα είναι υπό τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, οι αποφάσεις θα επαναξιολογούνται» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι «κύριο μέλημα είναι να μην υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας, πίεση στο σύστημα υγείας και να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών».

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου:

Πιο αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

“Απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η υγειονομική προστασία των πολιτών. Ως εκ τούτου, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Είμαστε σε οριακό σημείο σε πολλές περιοχές.” Ο Υφυπουργός,στη συνέχεια  μίλησε αναλυτικά για τις περιοχές που παραμένουν/μπαίνουν σε “κόκκινο συναγερμό” (επίπεδο Β) αλλά και όσες κατάφεραν να περάσουν στη ζώνη επιτήρησης (επίπεδο Α). Πιο συγκεκριμένα:

-Ο δήμος Εορδαίας Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο Β. (κόκκινο)

-Ο δήμος Κρόκου Κoζάνης και Σιάτιστας μπαίνουν στο Α (κίτρινο) από τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου τα επιπλέον μέτρα δεν ισχύουν.

-Οι Δήμοι Θήβας και Τανάγρας στη Βοιωτία παραμένουν στο επίπεδο Β.

-Οι δήμοι Αλιάρτου, Διστόμου και Λιβαδέων μεταφέρονται στο επίπεδο Α.

-Η Λέσβος παραμένει στο επίπεδο Β.

-Η Σπάρτη παραμένει στο επίπεδο Β, καθώς παρουσίασε αύξηση των κρουσμάτων.

-Ο Οικισμός Ρομά στο Αλιβέρι παραμένει στο επίπεδο Β.

-Αύξηση φορτίου παρουσίασαν οι περιοχές της Χαλκίδας, Πάτρας, Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Θήρας, Μυκόνου και Αττικής, πλην των νήσων,με 2.597 ενεργά κρούσματα.

Οι παραπάνω περιοχές από αύριο το πρωί μπαίνουν στο επίπεδο Β.

Ιδιαίτερος προβληματισμός εκφράστηκε από τον Υφυπουργό για το Δήμο Αχαρνών, που είναι πολλές εβδομάδες σε lockdown και παρόλα αυτά παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που, όπως τόνισε, θα οδηγήσει σε επιπλέον μέτρα.

Στις περιοχές του επιπέδου Β τα επιπλέον μέτρα που θα ισχύσουν είναι τα εξής:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής, όπου η απαγόρευση, λόγω μητροπολιτικότητας, θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και θα λήγει στις 5 το πρωί.

-Δια ζώσης θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια,τα Λύκεια με τηλεκπαίδευση

-Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με click away και click in shop για ένδυση, υπόδηση και πώληση κοσμημάτων.

-Σε Εκκλησίες και λοιπούς χώρους λατρείας θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα

Πηγή: e-peiraias.gr