Με επιθετικό και ξεκάθαρο ύφος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος τονίζοντας «το ΣΜΑ του Πειραιά δε θα λειτουργήσει όχι γιατί είμαστε Μανιάτες και το κρατάμε μανιάτικο αλλά γιατί δεν είναι ηθικό και νόμιμο», ενώ ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνη καταγγελία και πως ο υπουργός Περιβάλλοντος αντιλαμβάνεται την πόλη και τους πολίτες ως Β΄ κατηγορίας. Επίσης άφησε αιχμές και για τους Βουλευτές της Β Πειραιά.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη. Η πρόθεση της Περιφέρειας είναι να γίνουν δυο εργοστάσια στο Σχιστό, ένα ΜΕΑ (Μηχανική Επεξεργασία Αποβλήτων) 180.000 τόνων και μια μονάδα βιοαποβλήτων 70.000 τόνων. Όπως του ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης η καύση δε θα γίνεται στο Σχιστό αλλά σε άλλο σημείο της Αττικής. Ο Δήμαρχος του μετέφερε, όπως είπε, την θέση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι στο Σχιστό «δε θα αποδεχθούμε καμία μονάδα».

Ο Δήμαρχος προς το τέλος της ομιλίας του πρότεινε και τις ακόλουθες ενέργειες.

  • Την επόμενη Τρίτη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι επικεφαλής των παρατάξεων  κλείνουν το ΣΜΑ
  • Έστειλε σε όλα τα συμβούλια των φορέων της πόλης να πάρουν επίσημη θέση
  • Να δημιουργηθεί επιτροπή αγώνα για να δοθεί ώθηση για αντίδραση
  • Να κινητοποιηθούν τα σχολεία της πόλης

Τέλος ανέφερε ότι ποτέ δε συμφώνησε στο παρελθόν σε εργοστάσιο αλλά και να είχε συμφωνήσει στο παρελθόν, από το 2016 έχουν προστεθεί καινούρια πράγματα στη πόλη που θα την επιβαρύνουν όπως το κέντρο logistic, Cosco μπροστά από Σκλαβενίτη, οπότε δε μπορούμε να δεχθούμε εργοστάσιο σκουπιδιών και ΣΜΑ.

Πηγή: e-peiraias.gr