Αντίστροφα φαίνεται ότι αρχίζουμε να μετράμε για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επάνοδο της κοινωνίας στην κανονικότητα.

Η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται, αύριο, Τετάρτη, όπου εξετάζοντας τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί πρόκειται να καταλήξουν στον καθορισμό ενός νέου πλαισίου του lockdown. Η ανακοίνωση, ωστόσο, των αποφάσεων από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει είτε την ίδια ημέρα είτε μία ημέρα μετά, δηλαδή την Πέμπτη 1 Απριλίου, αν η επιτροπή δεν οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις της.

Κυβέρνηση και ειδικοί γνωρίζουν ότι η κόπωση του κόσμου είναι αυξημένη μετά από ένα χρόνο πανδημίας και περιορισμών και πως το lockdown στην υπάρχουσα μορφή δεν αποδίδει. Κάτι τετόιο φάνηκε άλλωστε και στην δημοσκόπηση της PULSE η οποία διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ και παρουσιάστηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Εκεί απαντώντας σε σχετική ερώτηση οι πολίτες εμφανίστηκαν κουρασμένοι από το lockdοwn με το 35% να δηλώνει πως επιθυμεί άμεση χαλάρωση των μέτρων.

Ελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Πρώτη απαγόρευση που αναμένεται να αρθεί είναι αυτή των διαδημοτικών μετακινήσεων, με άμεση εφαρμογή από το ερχόμενο Σάββατο 3 Απριλίου.

Η συσσωρευμένη κόπωση των πολιτών οδήγησε πολλούς να επιλέξουν παραλιακά μέτωπα για τη βόλτα ή την άσκησή τους, όπως είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Καθίσταται επομένως σαφές ότι το συγκεκριμένο μέτρο δε μπορεί να παραταθεί, ιδιαίτερα με δεδομένο τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την αλλαγή της ώρας.

Ήδη, άλλωστε, οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση των πολιτών σε κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής.

Από Δευτέρα το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται να ανοίξει το λιανεμπόριο. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει τα μικρά μαγαζιά να ανοίγουν πρώτα, ενώ το ενδεχόμενο του click away φαίνεται να μην ισχύει.

Το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με μόνο περιορισμό από μέρους τους τον αριθμό των πελατών εντός των χώρων βάσει τετραγωνικών. Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Στόχος της Κυβέρνησης ήταν τα σχολεία να ανοίξουν μαζί με το λιανεμπόριο, δηλαδή στις 5 Απριλίου. Λόγω της εισήγησης, ωστόσο, της Κυβέρνησης για άνοιγμα σχολείων με διενέργεια self tests σε εβδομαδιαία βάση, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το πότε τα self tests θα έχουν φτάσει στην χώρα μας. Έτσι αν τελικά δεν επιλεγεί η 5η Απριλίου, η επόμενη επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 8η Απριλίου.

Πηγή: e-peiraias.gr