Η πρώτη «ανάσα» ελευθερίας δόθηκε χθες Δευτέρα 3 Μαΐου με το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με χιλιάδες πολίτες να ξεχύνονται σε καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, προκειμένου να απολαύσουν τον καλό καιρό και να θυμηθούν πώς περνούσαν πριν την επιβολή του lockdown.

Υπολογίζεται ότι χθες άνοιξαν πάνω από το 50% των περίπου 80.000 καταστημάτων της εστίασης. Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλό με δεδομένο ότι το 20% επί του συνόλου των καταστημάτων του κλάδου δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου δεν μπορούσε με βάση τη νομοθετική ρύθμιση να λειτουργήσει. Επομένως 3 στα 10 καταστήματα περίπου επέλεξαν να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας, οργανωτικής ή οικονομικής, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά.

Με το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται ότι ξεκινάει μια περίοδος γενικευμένου ανοίγματος της οικονομίας, αφού στις 15 Μαΐου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός. Προϋπόθεση, φυσικά, είναι η απαράβατη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς η πανδημία ακόμα είναι εδώ και εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή μας.

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί. Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι από τις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. «Δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετά την εστίαση, τι; Ακολουθεί αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 10 Μαΐου, θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια).Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.
  • Στις 15 Μαίου το άνοιγμα του τουρισμού οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.
  • Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες. Την ίδια ημέρα, ενδέχεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Πηγή: e-peiraias.gr