Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Τρίτης παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με τα εμβόλια και την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Το λόγο πήρε πρώτη η κ. Μαρία Θεοδωρίδου η οποία έκανε λόγο για «ντόμινο» των τελευταίων δύο ημερών, με τις χώρες που ανέστειλαν προληπτικά όπως είπε τους εμβολιασμούς της AstraZeneca. Η καθηγήτρια τόνισε ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -με δηλώσεις τους- έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

«Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός θρομβώσεων από ότι τα αντίστοιχα επεισόδια που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό. Υπογράμμισε δε ότι μπορεί να πρόκειται για «χρονική σύμπτωση και όχι αιτιολογική συσχέτιση» μεταξύ εμβολίου και θρομβώσεων. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε,η Επιτροπή διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αφού υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, τόνισε ότι κατόπιν όλων αυτών ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται «σταθερά και με εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι από αναφορές γιατρών προκύπτει ότι ορισμένα άτομα από φόβο παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό. Αυτό, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι λάθος και προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα ραντεβού χωρίς καμία πρόληψη.

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί για ασθενείς υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί για τους ασθενείς
υψηλου κινδύνου δηλαδή:

– άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση ή είναι σε λίστα αναμονής
– άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

-άτομα με σοβαρή καρδιακή νόσο (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου τους τελευταίους 3 μήνες,καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση)
– άτομα με κυστική ίνωση ή άλλο χρόνιο αναπνευστικό νόσημα
– άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, κάνουν χημειοθεραπεία, ή πάσχουν από αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία.
– άλλα νοσήματα (πχ σύνδρομο Down)

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 19 Μαρτίου.

Στις 26 Μαρτίου πρόκειται να ανοίξει για τα άτομα 70-74 ετών, ενώ στις αρχές Απριλίου για τα άτομα 65-69 ετών .

Πηγή: e-peiraias.gr