Γράφει ο Βασίλης Στρογγυλός

Όλη η ανθρωπότητα παρακολουθεί αυτή την στιγμή τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουάσιγκτον, στο Καπιτωλιο. Σε πολλά από τα πλάνα βλέπουμε αυτή την σημαία. Την σημαία του Νότου.

Είναι γεγόνος πως για πολλούς η συγκεκριμένη σημαία αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης, όπως και αντίστοιχα για πολλούς ή μάλλον για τους περισσότερους συμβολίζει τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία της ξεκινάει απο πολύ μακρία, χαρακτηριστική είναι η δεκαετία του 30 όπου είχε γίνει έμβλημα της διαβόητης τότε, Κου Κλουξ Κλαν. Σήμερα υπάρχουν πολλές ομάδες που υποστηρίζουν την ανωτερότητα της λευκής φυλής και χρησιμοποιούν αυτή την σημαία ως συμβολό τους. Επιπλέον στην πρόσφατη ιστορία έχουν συμβεί ουκ λίγα περιστατικά με αναφορά στην σημαία, απο τα τελευταία γνωστά ήταν το 2015 όταν έπειτα από το μακελείο στην εκκλησία Αφροαμερικανών στο Τσάρλεστον, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του βασικού ύποπτου με την αναφερόμενη σημαία.

 «Αυτή η σημαία, παρότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παρελθόντος μας, δεν αντιπροσωπεύει το μέλλον της πολιτείας μας. Ελπίζω ότι αφαιρώντας το σύμβολο που μας χωρίζει μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά σαν πολιτεία με αρμονία και να τιμήσουμε τις εννέα ψυχές που είναι τώρα στον Ουρανό», είχε δηλώσει τότε η κυβερνήτης της Πολιτείας της Νότιας Καρολίνας.

Ενώ σε άλλες δηλώσεις ο Μπάρακ Ομπάμα είχε υποστηρίξει ότι «η θέση της σημαίας του Νότου είναι στις προθήκες των μουσείων».

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απεναντίας σε ερώτηση που του είχε γίνει, σχετικά με το αν η σημαία, που από τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρείται σύμβολο της δουλείας και της καταπίεσης, συνιστά προσβολή, πριν από μισό χρόνο είχε υποστηρίξει ότι

«Εξαρτάται με ποιον μιλάτε, πότε μιλάτε», «Όταν οι άνθρωποι είχαν με υπερηφάνεια τις σημαίες της Συνομοσπονδίας, δεν μιλούσαν για ρατσισμό. Αγαπούν τη σημαία τους, εκπροσωπεί τον Νότο. Αγαπούν τον Νότο… Εγώ λέω ότι είναι ελευθερία πολλών πραγμάτων, αλλά είναι ελευθερία της έκφρασης»

Τέλος είναι φανέρο πιστεύω ότι η σημαία του Νότου, πλέον αφορά ένα σύμβολο που παραπέμπει στον εμφύλιο και διχάζει την αμερικανική κοινωνία. Επίπλεον είναι προφάνες ότι όσα εκτυλίσσονται σήμερα στην Ουασιγκτον δεν είναι κάτι αυθόρμητο, είναι κάτι που φυσικά υποκίνηθηκε και εννοείτε το μίσος και ο διχασμός ήταν βασίκος άξονας και η σημαία με τον συμβολισμό της βασικό εργαλείο.

Πηγή: e-peiraias.gr