Ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου, υπό το πλαίσιο προϋποθέσεων, με εξαίρεση τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας στις οποίες αποφασίστηκε προσωρινή αναστολή ανοίγματος λόγω επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας.

Πώς θα ψωνίσουν οι καταναλωτές

Από σήμερα οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και τη Κοζάνη, θα μπορούν να στέλνουν SMS στο 13032, ώστε να μετακινηθούν στα καταστήματα λιανικής.

Η διάρκεια του SMS θα είναι τρεις ώρες, μπορεί να αποσταλεί μία φορά ημερησίως, ενώ αν υπάρχουν περισσότερα από ένα ραντεβού, οι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά, υπό την προϋπόθεση τήρησης του χρονικού ορίου.

Η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με τις μεθόδους click away και click inside, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με το κατάστημα, να έχουν λάβει απαντητικό SMS ή e-mail, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού και να φέρουν μαζί την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

Για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) ή μέσω καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside), ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Οι καταστηματάρχες οφείλουν να υποδέχονται εντός του καταστήματος έναν πελάτη ανά 25 τ.μ, με μέγιστο όριο 20 πελάτες, ενώ οι αγορές θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά. Σε διαφορετική περίπτωση η εξόφληση θα πρέπει να γίνεται με κάρτα,, ενώ η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

 Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away), θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι το ανώτερο 10 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Σημειώνεται ότι από σήμερα αφαιρούνται και οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, που σημαίνει ότι θα μπορούν να πωλούν και προϊόντα εκτός τροφίμων.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που αφορούσε στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν από τη Δευτέρα στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά όχι σε αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Στις περιοχές, με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop) πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Πηγή: e-peiraias.gr