Ηχηρή παρέμβαση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και επικεφαλής της επιτροπής για την Αστυνομική βία Νίκου Αλιβιζάτου, με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Όπως τόνισε ο κύριος Αλιβιζάτος «Η ως άνω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε πως η Επιτροπή έχει συντάξει πόρισμα από τις 4 Μαϊου του 2020 αλλά αυτό ουσιαστικά πετάχτηκε στα σκουπίδια από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Νίκου Αλιβιζάτου:

Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή της υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας. Κατόπιν αυτού, θέλω να διευκρινίσω τα εξής:Η ως άνω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα.Αθήνα, 8 Μαρτίου 2021

Πηγή: e-peiraias.gr